KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Volby Volby 2017 Čas s rodinou je k nezaplacení

Čas s rodinou je k nezaplacení

Přidáno 14. 8. 2017

Pro KDU-ČSL je rodina na prvním místě.

Možná právě v létě si člověk nejvíc uvědomí, jak důležitý je čas, který může strávit se svými blízkými. Aby ho bylo skutečně co nejvíc, zejména pro rodiče s malými dětmi, musíme prosadit, aby u nás bylo možné daleko více využívat zkrácené a flexibilní úvazky.

Pro KDU-ČSL je rodina na prvním místě. Prosadili jsme vyšší daňové slevy na děti a vrátili je živnostníkům (rodinám tak zůstalo v kapsách 5,5 miliardy). Ale dobře víme, že peníze nejsou všechno. A že rozhodování mezi kariérou a výchovou malých dětí je těžké. Proto chceme také prosadit, aby možnosti skloubit obojí byly v Česku stejné, jako je tomu v jiných vyspělých zemích.

Jak to chceme udělat? V úřadech a veřejných institucích, kde budeme moci rozhodovat, prostě flexibilní a zkrácené úvazky zavedeme. K tomu v první řadě musíme novelizovat zákon o státní službě, který dělení pracovních míst na dvě zcela nesmyslně zakazuje. U soukromých firem, které dnes zkrácené úvazky využívají minimálně, je třeba jít cestou motivace, zejména daňových úlev.

Samozřejmě chceme pracujícím rodičům dále snižovat daně a starat se o dostupnost školek. Ale čas, který rodič může strávit se svými dětmi, se ničím zaplatit ani vyvážit nedá. Chceme, aby ho měli co nejvíc.

Pavel Bělobrádek
vicepremiér, předseda KDU-ČSL a lídr kandidátky do Poslanecké sněmovny v Královéhradeckém kraji